„A közvélemény-kutatóknak komoly önvizsgálatra lesz szükségük”

Megosztás

Ezt a választás eredményéhez legközelebbi felmérést készítő Medián vezetője mondta, a Závecz első embere szerint pedig a Fidesz sem számíthatott újabb kétharmados győzelemre.

Még a választás előtti napokban is több olyan felmérést publikáltak különböző közvélemény-kutató intézeket, amelyek szoros csatát vártak a Fidesz és az ellenzéki összefogás között, valamint a parlamenti bejutási küszöb alá mérték a Mi Hazánkat. Ehhez képest újra kétharmadot kapott a kormány, a Mi Hazánk pedig bejutott az országgyűlésbe.

Hann Endre, az egyébként még az eredményhez legközelebb találó Medián (ők 50-40-es arányt mértek a Fidesz javára listás szavazatok terén) vezetője telefonon az RTL-nek annyit mondott, hogy a közvélemény-kutatóknak nagyon komoly önvizsgálatra lesz szükségük az eredmények fényében.

Rajta kívül az RTL megkérdezte erről Závecz Tibort, a Závecz Research vezetőjét is: “A kétharmadra senki nem számított, tehát az egész szakma, a politológusok… szerintem a Fidesz sem számított kétharmadra” – mondta, hozzátéve: szerinte a háborúról szóló kommunikáció volt az, ami meggyőzte a bizonytalan szavazók nagy többségét, hogy húzzák be az ikszet a Fideszre. “»A béke, hogy maradjunk ki ebből«. Ez hatásosabb volt” – mondta, hozzátéve: a másik oldal üzenete az Európa-pártiság, oroszellenesség volt, aminek az ereje közel sem volt akkora, mint a Fidesz üzenetének.

via Index.hu

Kapcsolódó cikkek